استراتژی معاملاتی (قسمت دوم)
شاخص افت سرمایه یا Drawdown
قبل از شروع امیدوارم قسمت_اول را بطور کامل مطالعه و درک کرده و به اهمیت آن در معاملاتتان پی ببرید. موضوع بعدی برای تعیین استراتژی معاملاتی همانطور که مشخص است مبحث شاخص افت سرمایه می باشد.
به نظرم این مبحث بسیار مهمتر از مطالب قبلی است و توجه ویژه به این پست می تواند آینده شما را در ترم بلند مدت بازار گارانتی نماید. همانطور که در پست قبلی ذکر شده است، شاخص فوق الذکر برای بررسی سهام، قبل از انجام خرید معرفی گردیده است در صورتی که این شاخص (Drawdown) برای بررسی سوابق معاملاتی انجام شده و بعد از خرید کاربرد دارد و جهت بهینه سازی روش شما و رفع ایرادات بسیار کارا و قابل اتکا است.
به قول معروف این شاخص، فاکتور بیداری است که تمام خطراتی که در حین معاملات متوجه حساب شما بوده است را نمایان می سازد.
قبل از شروع بحث اصلی لازم است نکته ای را متذکر شوم
تمامی مطالبی که در خصوص این موضوع در شبکه های اجتماعی، وب سایت ها و یا از سایر افراد با بیانی دیگر و محتوایی متفاوت بیان می شود اشتباه و برداشتی نادرست از موضوع است.
همانند پست های قبل موضوع را برای درک بهتر با ذکر یک مثال شروع می کنم:
سهم پتایر را بررسی کرده و مطابق تصویر، محدوده 9500 الی 10000 برای ورود مناسب ارزیابی شده (با توجه به برگشت قیمت در 9500 با خط افقی سفید رنگ مشخص است) و خرید سهم مذکور در مورخه 2020.09.23 (با خط عمودی آبی رنگ مشخص است) در قیمت 10300 صورت گرفته است. برای ادامه موضوع مفروضات ذیل را نیز مد نظر داشته باشید:
1. حد ضرر 8000 که با خط افقی قرمز رنگ مشخص شده است
2. حد سود 15000 که با خط منقطع سبز رنگ مشخص شده است
همانطور که مشخص است R/R این سهم با شرایط فوق بشرح ذیل محاسبه می شود:
(10300-8000)/(15000-10300)=4.8
و با توجه به مطالبی که پیشتر ذکر شده است، عدد مذکور کمتر از %50 بوده لذا موقعیت را غنیمت شمرده و سهم با هدف 15000 خرید شده است.
نظر به چارت فوق واضح و مبرهن است که خرید به درستی و البته با "خوش شانسی محض!" به هدف رسیده و از این معامله سود مناسبی عاید گردیده است.
لازم است هر چند وقت شاخص افت سرمایه و یا Drawdown را در معاملاتی که انجام شده است، مورد بررسی قرار گیرد. برای همین مثال این موضوع به روش ذیل مورد بررسی قرار می گیرد:
همانند تصویر، نه تنها محدوده حمایتی مذکور (9500 الی 10000) برای سهم عمل نکرده است! بلکه قیمت به چند قدمی حد ضرر نیز رسیده است! به بیانی دیگر سرمایه وارد محدوده خطر شده است اما با برگشت قیمت، این خطر تبدیل به سود و معامله با خوش شانسی تمام بسته شده است.
اما فرض کنید قیمت برگشتی نداشته باشد، در این صورت، حد ضرر فعال شده و کسری از سرمایه اصلی در این معامله سوخت و از بین می رفت و مجدداً فرض کنید این موضوع برای چند معامله پی در پی (مثلا 10 معامله) اتفاق می افتاد. دراینصورت قسمت قابل توجهی از سرمایه از بین می رفت! و طمع شکست با تلخ ترین مزه ممکن تجربه می شد!
سوال: آیا با این شرایط توانی برای ادامه دوئل باقی می ماند؟ قطعاً خیر! اگر هم معاملات ادامه یابد از نظر روانشناسی درصد موفقیت بسیار کم خواهد بود.
دقیقاً اینجا است که برای جلوگیری از پدیده ی فوق، شاخصی به عنوان شاخص افت سرمایه و یا Drawdown وارد ماجرا می شود.
درست است که سهم به هدف خود یعنی 15000 رسید و معامله با سود بسته شد ولی قیمت سهم تا عدد 8137 کاهش یافت (کندلی که با بیضی قرمز رنگ نمایش داده شده است) به عبارتی سهم با کاهش قیمت 2163 مواجه شده است و این دقیقاً خطری است که حساب را به جد تهدید می کند!
10300-8137=2163
این موضوع بیانگر این است که به ازاری هر سهم، حساب معاملاتی، 2163 تومن به خطر افتاده است و در صورتی که دارایی 1000 سهم باشد، 2163000 تومن خطر بالقوه ی شناسایی شده ای است که حساب را تهدید می کرد البته که با خوش شانسی مرتفع شد.!
سوال: آیا Drawdown را در معاملات باید صفر باشد؟ قطعاً خیر.
منبعی معتبر در این خصوص تعیین محدوده دقیق این فاکتور وجود ندارد. معمولاً کوشش می شود این فاکتور بیشتر از 20 درصد نباشد البته برخی معامله گران محدوده نرمال این شاخص را 20 الی 30 درصد در نظر می گیرند.
حال در ادامه برای معامله فرضی فوق افت سرمایه و یا Drawdown به قرار ذیل محاسبه می شود:
ادامه مطلب
درباره این سایت